ŻUREK DWORSKI

Drukuj

1. Składniki:


2. Przepis:

Do dużego szklanego lub kamionkowego naczynia, wsypać mąkę „żurek”, zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać obrany czosnek oraz skórkę  z chleba razowego i odstawić na 4-6 dni do ukiszenia. Można na jego bazie gotować żur biały, zalewajkę, może być dodatkiem do barszczu czerwonego.


3. Cechy szczególne potrawy:

Żurek Kluczewski od początku do końca jest wytwarzany przez nas samych. W swoim składzie nie ma żadnych środków ulepszających smak ani też przedłużających trwałość produktu. Jest zdrowy jako dodatek do tradycyjnych zup, powoduje u dzieci zwiększony apetyt, wpływa na lepsze trawienie, posiada naturalne bakterie wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Jest naturalnie kwaśny bez dodatkowych substancji zakwaszających. Przepis na zakwas podany powyżej przekazywany jest z dziada pradziada następnym pokoleniom.

Teresa Soczówka - Stowarzyszenie „Babiniec”

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij