KLUSKI TLONE

Drukuj

KLUSKI TLONE

1. Składniki:


2. Przepis:

Przesiać mąkę, wsypać do garnka (UWAGA: nie może być emaliowany!), postawić na ogniu i prażyć, mieszając często drewnianą łyżką. Prażyć do momentu, aż mąka nabierze złotego koloru. Grzyby zieleniatki pokroić i gotować z dodatkami: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie inne do smaku. Gorący wywar wlewać pomału do uprażonej mąki, cały czas mieszając, tak żeby utworzyła się brązowa, jednolita, gęsta masa. Wlewamy wywaru tyle „ile przyjmie mąka”. Dobrze smakują podawane ze skwarkami. Smacznego!


3. Cechy szczególne potrawy:

Przepis na dobrze wyglądające i tak samo smakujące kluski ciężko odnaleźć w wysokonakładowych książkach kucharskich, zwłaszcza że uznawane są za potrawę typowo regionalną i charakterystyczną dla naszego regionu, a przede wszystkim gminy Bolesław. Mieszkańcy mogą jedynie smakować kluski podczas organizacji lokalnych festynów i imprez, kiedy to członkinie poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich serwują lokalne potrawy. Ostatnio przepis na kluski tlone znalazł się w publikacji wydanej przez Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu pt. „Specjały spod strzechy”, gromadzącej przepisy zebrane przez bolesławskie KGW.

Barbara Rzońca - Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij