BAKSALORY

Drukuj

BAKSALORY

 


Cechy szczególne potrawy:

Produkt jest typowo regionalny, serwowany przez pokolenia w domach mieszkańców gminy Bolesław. Ciężko znaleźć już dobry przepis na smaczne baksa lory, dlatego są one pieczołowicie spisywane w lokalnych książkach kucharskich, a tradycje ich przyrządzania przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przykładem niech będzie publikacja, wydana przez Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu pt. „Specjału spod  strzechy”, w których znalazły się przepisy gospodyń z Koła Gospodyń Wiejskich Bolesław – Hutki.  Produkt często bierze udział w konkursach kulinarnych, w których startują Kola Gospodyń Wiejskich gminy Bolesław i to z sukcesami. Ostatni to zwycięstwo Koła Gospodyń Wiejskich Podlipie w smacznym konkursie Kulinarnym, jaki odbywał się w ramach  „Międzykulturowego Przeglądu Folklorystycznego” w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej.

Barbara Rzońca - Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij