Cechy szczególne potrawy:
Produkt jest typowo regionalny, serwowany przez pokolenia w domach mieszkańców gminy Bolesław. Ciężko znaleźć już dobry przepis na smaczne baksa lory, dlatego są one pieczołowicie spisywane w lokalnych książkach kucharskich, a tradycje ich przyrządzania przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przykładem niech będzie publikacja, wydana przez Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu pt. „Specjału spod strzechy”, w których znalazły się przepisy gospodyń z Koła Gospodyń Wiejskich Bolesław – Hutki. Produkt często bierze udział w konkursach kulinarnych, w których startują Kola Gospodyń Wiejskich gminy Bolesław i to z sukcesami. Ostatni to zwycięstwo Koła Gospodyń Wiejskich Podlipie w smacznym konkursie Kulinarnym, jaki odbywał się w ramach „Międzykulturowego Przeglądu Folklorystycznego” w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej.
Barbara Rzońca - Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu