ZIEMNIAKI Z KOTŁA

Drukuj

1. Składniki:


2. Przepis:

Wszystkie składniki kroimy: ziemniaki, buraki, cebulę, marchewkę w  plastry a kiełbasę i boczek w kostkę. Do garnka na sam spód dajemy trochę tłuszczu a potem układamy składniki warstwowo jak na zapiekankę. Po dobrym zabezpieczeniu garnka   aby do środka nie dostał się dym pieczemy  na wolnym ogniu ok. 1 godz.  Podajemy na liściu kapusty.


3. Cechy szczególne potrawy:

Jest to potrawa znana od bardzo dawna . Całe pokolenia wychowują się na ziemniakach z kotła. Jesienią ,kiedy już są dostępne ziemniaki po wykopkach prawie we wszystkich domach w  naszym  regionie  jest wspólne pieczenie ziemniaków. Jedni przyniosą ziemniaki , drudzy kawałek kiełbasy itd. Ziemniaki przygotowuje się wspólnie. Potem piecze na ognisku w specjalnym garnku tylko do tego przeznaczonym. Oczywiście po upieczeniu wszyscy biesiadnicy się częstują .  Kilkadziesiąt lat temu takie garnki ludzie sami sobie robili, ponieważ nie można było ich kupić w żadnym sklepie.  Tradycja pieczenia ziemniaków z kotła jest bardzo rozpowszechniona na naszym terenie. Nikt nie wyobraża sobie jesieni bez wspólnego pieczenia ziemniaków z kotła .Tradycja ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Na pewno przetrwała pomimo zmieniającego się świata, ponieważ jest to potrawa bardzo smaczna, robi się ją wspólnie przez co  mieszkańcy integrują się ze sobą.

Teresa Soczówka – Stowarzyszenie „Babiniec”

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij