ŻUREK Z KLOPSIKIEM „GOŁACZEWSKI”

Drukuj

1. Składniki:


2. Przepis:

Ugotować wywar z żeberek na żur, dodać wszystkie przyprawy (żur, sól, majeranek, pieprz, vegetę, czosnek). Mięso z żeberek wkroić dodać do żuru. Na koniec dodajemy wysmażony boczek z cebulką, ogórki kiszone, pieczarki. Zabielamy zupę śmietaną. Klopsiki z mięsa mielonego gotujemy, łączymy z żurkiem, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżym koperkiem.


3. Cechy szczególne potrawy:

Pyszna zupa o wyjątkowym składzie, znana tylko gospodyniom z Gołaczew. Jej charakterystyczną cechą jest wyjątkowy kwaskowy smak, który zawdzięcza dodatkowi żurku i ogórków kiszonych. Klopsiki sprawiają, że jest bardzo syta a pieczarki i koperek doskonale uzupełniają tą niezwykłą kompozycję smaku i zapachu.

Anna Głąb – KGW Gołaczewy

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij