PASZTET CHŁOPSKI Z SOCZEWICY

Drukuj

PASZTET CHŁOPSKI Z SOCZEWICY

1. Składniki:


2. Przepis:

Posiekać cebulę. Do dużego garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę, a potem zmiażdżony czosnek.

Dodać starte warzywa, soczewicę, wodę i  zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i przez ok. 20-30minut gotować soczewicę do miękkości. Zdjąć garnek z płyty grzewczej, odcedzić nadmiar płynu.

Zmiksować soczewicę (ewentualnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków) dodać żółtka, mleko, kolendrę i natkę pietruszki, namoczoną bułkę. Jeszcze raz zmiksować całość na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i innymi przyprawami. Białka ubić na sztywno, dodać do masy-wymieszać.

Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć aluminiową folią albo pergaminem. Przełożyć pasztet do formy. Przykryć aluminiową folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Pod koniec usunąć z wierzchu folię.

Gdy pasztet będzie zwarty i przyrumieniony, wyjąć z piekarnika. Pozostawić (w formie) do ostygnięcia.

Zimny pasztet wyjąć z formy i pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2cm.


3. Cechy szczególne potrawy:

Pasztet jest bardzo delikatny, smaczny a równocześnie łatwy do przygotowania. Alternatywa dla mięsa. Zaspokaja potrzeby energetyczne organizmu, przy wykonaniu nawet ciężkiej pracy. Bogaty w białko , nie zawiera cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, neutralizuje toksyny. Soczewica zawiera wiele wartości odżywczych: żelazo, błonnik, kwas foliowy, wapń, potas, skrobię. Ewenementem jest jej wpływ na układ nerwowy. Nie zawiera tłuszczu, co odróżnia go od typowych domowych pasztetów z udziałem mięsa.

Tomasz Korczyński - Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł”

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij