SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO

Drukuj

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO

1.Składniki:

 


2.Przepis:

Syrop uzyskuje się z kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) – popularnej rośliny występującej na łąkach, skrajach lasów często również w ogrodach. W kwiatach bzu czarnego obecne są flawonidy, kwasy wielofenolowe, kwasu organiczne, aminy i sole mineralne. Kwiaty należy zbierać w pogodny dzień kiedy mają najwięcej pyłku, w miejscach odległych od dróg i zanieczyszczeń. Kwiaty łączy się w odpowiednich proporcjach z cukrem, wodą i naturalnym sokiem z cytryny. Uzyskuje się aromatyczny syrop, który spożywa się rozcieńczony i schłodzony.

 

Pierwszy etap: zbieranie kwiatów.

Drugi etap: oddzielanie kwiatów od grubych łodyg.

Trzeci etap: połączenie składników: wody, cukru, cytryny z kwiatami, odstawienie na 48 godzin.

Czwarty etap: przygotowanie opakowań (słoiczki, butelki)

Piąty etap: odcedzenie soku, zlanie do słoiczków lub butelek, pasteryzacja lub zamrożenie.

 


3.Cechy szczególne syropu:

Syrop z kwiatów bzu czarnego jest naturalnym produktem o oryginalnym niespotykanym smaku posiadającym również właściwości lecznicze: działa moczopędnie, napotnie, wzmacnia naczynia krwionośne oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny z organizmu. Ważne jest aby kwiaty zbierane były w miejscach ekologicznie czystych, w słoneczną pogodę w pełni kwitnienia. Problem może stanowić przechowywanie gotowego produktu – najlepiej zamrozić, ponieważ nie traci właściwości smakowych i leczniczych. Można również przechowywać pasteryzowane w słoiczkach. Syrop spożywa się rozcieńczony z wodą mineralną, najlepiej gazowaną. Kwiaty bzu czarnego pozyskujemy w drugiej połowie maja i czerwca.

 

Elżbieta Kaczmarska

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij