1.Składniki:
2.Przepis:
Syrop uzyskuje się z kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) – popularnej rośliny występującej na łąkach, skrajach lasów często również w ogrodach. W kwiatach bzu czarnego obecne są flawonidy, kwasy wielofenolowe, kwasu organiczne, aminy i sole mineralne. Kwiaty należy zbierać w pogodny dzień kiedy mają najwięcej pyłku, w miejscach odległych od dróg i zanieczyszczeń. Kwiaty łączy się w odpowiednich proporcjach z cukrem, wodą i naturalnym sokiem z cytryny. Uzyskuje się aromatyczny syrop, który spożywa się rozcieńczony i schłodzony.
Pierwszy etap: zbieranie kwiatów.
Drugi etap: oddzielanie kwiatów od grubych łodyg.
Trzeci etap: połączenie składników: wody, cukru, cytryny z kwiatami, odstawienie na 48 godzin.
Czwarty etap: przygotowanie opakowań (słoiczki, butelki)
Piąty etap: odcedzenie soku, zlanie do słoiczków lub butelek, pasteryzacja lub zamrożenie.
3.Cechy szczególne syropu:
Syrop z kwiatów bzu czarnego jest naturalnym produktem o oryginalnym niespotykanym smaku posiadającym również właściwości lecznicze: działa moczopędnie, napotnie, wzmacnia naczynia krwionośne oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny z organizmu. Ważne jest aby kwiaty zbierane były w miejscach ekologicznie czystych, w słoneczną pogodę w pełni kwitnienia. Problem może stanowić przechowywanie gotowego produktu – najlepiej zamrozić, ponieważ nie traci właściwości smakowych i leczniczych. Można również przechowywać pasteryzowane w słoiczkach. Syrop spożywa się rozcieńczony z wodą mineralną, najlepiej gazowaną. Kwiaty bzu czarnego pozyskujemy w drugiej połowie maja i czerwca.
Elżbieta Kaczmarska