„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO

Drukuj

SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO

1.Składniki:

  • Kwiaty bzu czarnego
  • Cukier
  • Cytryny
  • Woda

 


2.Przepis:

Syrop uzyskuje się z kwiatów bzu czarnego (Sambucus nigra) – popularnej rośliny występującej na łąkach, skrajach lasów często również w ogrodach. W kwiatach bzu czarnego obecne są flawonidy, kwasy wielofenolowe, kwasu organiczne, aminy i sole mineralne. Kwiaty należy zbierać w pogodny dzień kiedy mają najwięcej pyłku, w miejscach odległych od dróg i zanieczyszczeń. Kwiaty łączy się w odpowiednich proporcjach z cukrem, wodą i naturalnym sokiem z cytryny. Uzyskuje się aromatyczny syrop, który spożywa się rozcieńczony i schłodzony.

 

Pierwszy etap: zbieranie kwiatów.

Drugi etap: oddzielanie kwiatów od grubych łodyg.

Trzeci etap: połączenie składników: wody, cukru, cytryny z kwiatami, odstawienie na 48 godzin.

Czwarty etap: przygotowanie opakowań (słoiczki, butelki)

Piąty etap: odcedzenie soku, zlanie do słoiczków lub butelek, pasteryzacja lub zamrożenie.

 


3.Cechy szczególne syropu:

Syrop z kwiatów bzu czarnego jest naturalnym produktem o oryginalnym niespotykanym smaku posiadającym również właściwości lecznicze: działa moczopędnie, napotnie, wzmacnia naczynia krwionośne oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny z organizmu. Ważne jest aby kwiaty zbierane były w miejscach ekologicznie czystych, w słoneczną pogodę w pełni kwitnienia. Problem może stanowić przechowywanie gotowego produktu – najlepiej zamrozić, ponieważ nie traci właściwości smakowych i leczniczych. Można również przechowywać pasteryzowane w słoiczkach. Syrop spożywa się rozcieńczony z wodą mineralną, najlepiej gazowaną. Kwiaty bzu czarnego pozyskujemy w drugiej połowie maja i czerwca.

 

Elżbieta Kaczmarska

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij