NALEWKA Z DZIEWANNY

Drukuj

1.Składniki:

 


2.Przepis:

Kwiaty dziewanny zbieramy w okresie lipiec-sierpień, wkładamy do słoja i każdą warstwę przesypujemy cukrem. Po napełnieniu słoja stawiamy go w słonecznym miejscu i czekamy aż syrop uzyska ciemno-brązowy kolor. Dolewamy alkohol i czekamy ok. jednego miesiąca. Filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek.

 


3.Cechy szczególne nalewki:

Właściwości lecznicze (górne drogi oddechowe). Niski koszt – dziewanna występuje licznie na terenie gminy Klucze.

 

Aleksandra Jaskólska – KGW Ryczówek

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij