SUSKA FITKA

Drukuj

SUSKA FITKA

1. Składniki:


2. Przepis:

Kilka ziemniaków obrać, pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie. Dodać starte na dużych oczkach warzywa – marchew, seler, pietruszka i por. Dodajemy również cebulkę przypieczoną na ogniu, natkę pietruszki oraz suszone grzybki. Gdy ziemniaki będą miękkie zalewamy żurkiem z zaczynem. Po ugotowaniu podajemy ze śmietaną lub topioną słoniną.

 


3. Cechy szczególne potrawy:

Tradycje kulinarne w Gminie Trzyciąż sięgają bardzo odległych czasów i  wiążą się nierozerwalnie z rolniczym charakterem tej gminy. Życie tutejszych wielopokoleniowych rodzin było trudne i gospodynie z dawnych lat musiały się nie lada natrudzić aby wyżywić całą rodzinę. Spożywano żur kiszony z owsa i żyta, ziemniaki, wodniste zupy. Do potraw wykorzystywano głównie ziemniaki, fasolę, soczewicę i razową mąkę. W okolicach miejscowości Sucha jak wspominają sędziwi mieszkańcy owego sołectwa, najpopularniejszą potrawą była właśnie wodnista zupa z ziemniakami, później ulepszana warzywami i zalewana żurem – czyli suska fitka. Tradycje tej potrawy sięgają odległych czasów, a jej skład jest zapewne odmienny od innych tego typu zup, bowiem dodawano do niej żur z zaczynem.

Bernardyna Grębosz-Nowak – KGW Sucha

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij