„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

SUSKA FITKA

Drukuj

SUSKA FITKA

1. Składniki:

  • Ziemniaki
  • Warzywa: marchew, seler, pietruszka, por
  • Cebula przypieczona na ogniu
  • Żurek z zaczynem
  • Śmietanka lub słoninka
  • Kilka suszonych grzybków

2. Przepis:

Kilka ziemniaków obrać, pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie. Dodać starte na dużych oczkach warzywa – marchew, seler, pietruszka i por. Dodajemy również cebulkę przypieczoną na ogniu, natkę pietruszki oraz suszone grzybki. Gdy ziemniaki będą miękkie zalewamy żurkiem z zaczynem. Po ugotowaniu podajemy ze śmietaną lub topioną słoniną.

 


3. Cechy szczególne potrawy:

Tradycje kulinarne w Gminie Trzyciąż sięgają bardzo odległych czasów i  wiążą się nierozerwalnie z rolniczym charakterem tej gminy. Życie tutejszych wielopokoleniowych rodzin było trudne i gospodynie z dawnych lat musiały się nie lada natrudzić aby wyżywić całą rodzinę. Spożywano żur kiszony z owsa i żyta, ziemniaki, wodniste zupy. Do potraw wykorzystywano głównie ziemniaki, fasolę, soczewicę i razową mąkę. W okolicach miejscowości Sucha jak wspominają sędziwi mieszkańcy owego sołectwa, najpopularniejszą potrawą była właśnie wodnista zupa z ziemniakami, później ulepszana warzywami i zalewana żurem – czyli suska fitka. Tradycje tej potrawy sięgają odległych czasów, a jej skład jest zapewne odmienny od innych tego typu zup, bowiem dodawano do niej żur z zaczynem.

Bernardyna Grębosz-Nowak – KGW Sucha

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij