SUSKA FITKA
1. Składniki:
- Ziemniaki
- Warzywa: marchew, seler, pietruszka, por
- Cebula przypieczona na ogniu
- Żurek z zaczynem
- Śmietanka lub słoninka
- Kilka suszonych grzybków
2. Przepis:
Kilka ziemniaków obrać, pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie. Dodać starte na dużych oczkach warzywa – marchew, seler, pietruszka i por. Dodajemy również cebulkę przypieczoną na ogniu, natkę pietruszki oraz suszone grzybki. Gdy ziemniaki będą miękkie zalewamy żurkiem z zaczynem. Po ugotowaniu podajemy ze śmietaną lub topioną słoniną.
3. Cechy szczególne potrawy:
Tradycje kulinarne w Gminie Trzyciąż sięgają bardzo odległych czasów i wiążą się nierozerwalnie z rolniczym charakterem tej gminy. Życie tutejszych wielopokoleniowych rodzin było trudne i gospodynie z dawnych lat musiały się nie lada natrudzić aby wyżywić całą rodzinę. Spożywano żur kiszony z owsa i żyta, ziemniaki, wodniste zupy. Do potraw wykorzystywano głównie ziemniaki, fasolę, soczewicę i razową mąkę. W okolicach miejscowości Sucha jak wspominają sędziwi mieszkańcy owego sołectwa, najpopularniejszą potrawą była właśnie wodnista zupa z ziemniakami, później ulepszana warzywami i zalewana żurem – czyli suska fitka. Tradycje tej potrawy sięgają odległych czasów, a jej skład jest zapewne odmienny od innych tego typu zup, bowiem dodawano do niej żur z zaczynem.
Bernardyna Grębosz-Nowak – KGW Sucha