
1. Składniki:
- 1 kg kurczaka
- 1 kg królika
- 2 duże selery, 2 marchewki, 2 pietruszki
- 4 czerstwe bułki, 0,5 kg cebuli, gałka muszkatołowa (cała do ścierania)
- 2,5 dag wątróbki drobiowej
- 60 dag do 1 kg wieprzowiny tłustej (może być boczek surowy)
- Pieprz, sol, vegeta do smaku
2. Przepis:
Wszystkie mięsa i jarzyny ugotować do miękkości, wątróbkę zaparzyć, bułki zamoczyć. Po wyjęciu z wody zostawić do wystygnięcia, potem dwa razy skręcić przez maszynkę, dodać przyprawy i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
3. Cechy szczególne potrawy:
Pasztet z naszej wiejskiej zagrody odróżnia się od innych tego typu produktów tym, iż jest wykonany z najlepszych wiejskich mięs, ze zwierząt które chowamy na swoich paszach bez dodawania sztucznych polepszaczy.
Zofia Guzik – KGW Ryczówek
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. |
Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij Akceptuj | |