1. Składniki:
2. Przepis:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Na sam spód do kociołka wkładamy ? smalcu i układamy wstawami składniki (powinny być 3 warstwy) aż napełnimy kociołek . Przykrywamy liściem kapusty i szczelnie zamykamy. Na ognisku pieczemy około jednej godziny .Pieczemy na wolnym ogniu aby ziemniaki się nie przypaliły .Podajemy na liściu z kapusty albo na kamionkowych talerzach . Do ziemniaków pieczonych można podać żurek albo barszcz czerwony –zakis.
3. Cechy szczególne potrawy:
Jest to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej, bardzo popularnej w naszym regionie zwłaszcza w okresie wczesnej jesieni w czasie wykopów . Na naszym terenie tradycja pieczenia ziemniaków jest znana od lat , nikt nie pamięta od jak dawna . Nigdy nie zaprzestano tego procederu dlatego też nawet dzieci znają smak pieczenia ziemniaków. Najczęściej jest to wspólne biesiadowanie z rodziną czy ze znajomymi . Ziemniaki te przyrządza się wspólnie a potem wszyscy się częstują. Tradycja tak jest u nas głęboko zakorzeniona ,że nikt nie wyobraża sobie jesieni bez pieczonych ziemniaków. Jest to nawet niepisany obowiązek . Nikogo nie trzeba namawiać ani też przekonywać do pieczenia ziemniaków.
Stowarzyszenie „Babiniec”
Stanisława Sosnowska – KGW Ryczówek