„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

ZIEMNIAKI PIECZONE

Drukuj

1. Składniki:

  • 5 kg ziemniaków
  • 1 kg boczku wędzonego
  • 1,2 kg kiełbasy wędzonej
  • Jarzyny : buraki ,cebula , 1,5 kg marchwi
  • Przyprawy : sól ,pieprz ,ziela angielskie, liść laurowy
  • 0,2 kg smalcu

2. Przepis:

Wszystkie  składniki  kroimy w kostkę. Na sam spód do kociołka wkładamy ?  smalcu i układamy wstawami składniki (powinny być 3 warstwy) aż napełnimy kociołek . Przykrywamy liściem kapusty i szczelnie zamykamy. Na ognisku pieczemy około jednej godziny .Pieczemy na wolnym ogniu aby ziemniaki się nie przypaliły .Podajemy na liściu z kapusty albo na  kamionkowych talerzach . Do ziemniaków pieczonych można podać  żurek albo barszcz czerwony –zakis.


3. Cechy szczególne potrawy:

Jest to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej, bardzo popularnej w naszym regionie zwłaszcza w okresie wczesnej jesieni w czasie wykopów . Na naszym terenie tradycja pieczenia ziemniaków jest znana od lat , nikt nie pamięta od jak dawna . Nigdy nie zaprzestano tego procederu dlatego też nawet dzieci znają smak pieczenia ziemniaków. Najczęściej jest to wspólne biesiadowanie z rodziną czy ze znajomymi . Ziemniaki te przyrządza się wspólnie a potem wszyscy się częstują. Tradycja tak jest u nas głęboko zakorzeniona ,że nikt nie wyobraża sobie jesieni bez pieczonych ziemniaków. Jest to nawet niepisany obowiązek . Nikogo nie trzeba namawiać ani też przekonywać  do pieczenia ziemniaków.

Stowarzyszenie „Babiniec”
Stanisława Sosnowska – KGW Ryczówek

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij