KEKS WARZYWNY „STAROPOLSKI”
1.Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka tartej marchwi
- 1 szklanka tartych buraków
- 11 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 sztuka olejku cytrynowego
2.Przepis:
Ubijamy pianę z cukrem, łączymy z żółtkami, olejem, mąką wymieszaną z proszkiem, utartą szklanką marchwi szklanką utartych buraków, zapachem. Wszystko miksujemy, wkładamy do keksówek. Pieczemy ok. 1 godziny w 160°C.
3.Cechy szczególne potrawy:
Tanie, szybkie i bardzo zdrowe. Marchew – witamina A. burak zapewnia czerwone ciałka krwi, a smak ciasta keksowego podnosi jego walory.
„Jagodzianki” – KGW Jaroszowiec